Dit project werd mogelijk door de ondersteuning van:
Het tuinproject zal mensen sensibiliseren en informeren in verband met gezonde, biologische en lokale voeding. Bovendien worden niet alleen onze mensen aangesproken, maar wordt de tuin en de infomomenten rond permacultuur[1] ook opengesteld voor de buurt. Waardoor dit project ook een grote sociale waarde en een voorbeeldfunctie krijgt!
Met dit project gaan we optimaal gebruik maken van ons stukje groen; door te zorgen voor een multifunctionele, participatieve, educatieve permacultuurtuin. Ook nog met mogelijkheden tot polyvalent gebruik (moestuin en centraal gazon bruikbaar als buitenlokaal, vergaderruimte, feestlocatie en speelruimte).
Door enerzijds een permanent zithoekje te bouwen, willen we mensen uitnodigen zoveel mogelijk buiten te zitten als het weer er zich toe leent. Anderzijds willen we een modulair bank- en tafelsysteem voorzien dat gebruikt kan worden als buitenlokaal, voor de taallessen die in de dagelijkse werking van Camelia doorgaan Modulair, omdat we de ruimte evenwel anders willen inrichten, in het geval er een feestlocatie, vergader- of speelruimte nodig is. Op die manier kan er zo vaak mogelijk gebruik gemaakt worden van het stukje groen dat we willen creëren, in een wijk waar amper groene ruimte is.
De aanleg van de tuin, van het aanvoeren van kubieke meters bodemverbeterend compostmateriaal tot het planten van bomen en struiken, van het afvoeren van alle stenen ‘dals’ die we niet meer nodig hebben tot het timmeren van de tuinhokken, doen we met een enthousiaste pool vrijwilligers, samengesteld uit alle mensen die in Camelia over de vloer komen.
We willen graag op het einde van ons eerste seizoen (in juni 2017) onze deuren openen en een feest geven waarop iedereen kan proeven van onze zelfgekweekte groenten.
Een kleine tijdsverloop van september 2016 tot en met augustus 2017:
Onze voorlopige opbrengsten:
[1] Het begrip ‘perma-cultuur’ komt dan ook van een ‘permanente cultuur’ of ‘permanente agricultuur’. Het gaat om het opzetten van een permanent systeem en de duurzaamheid staat dus centraal. Dat alles gebeurt volgens een ethiek van zorg voor de mens, zorg voor de aarde, en eerlijk delen van de opbrengst.