Ik, Vaders -Vaders op de voorgrond

Doelstelling van project: sensibiliseren en informeren rond het belang van vaderbetrokkenheid vanaf de geboorte/vaders stimuleren om contact te maken met hun baby/ Omgaan met reacties van omgeving zowel bij vaders als bij de moeders

Doelgroep: Aanstaande, nieuwe vaders en moeders in het Brussels hoofdstedelijk gewest, met voorrang voor etnisch culturele minderheden.

In Brussel worden jaarlijks heel wat kinderen geboren in gezinnen van etnisch culturele minderheden. De ouders in deze gezinnen groeiden zelf meestal op met een andere culturele achtergrond, die o.a. met betrekking tot de rolverdeling tussen mannen en vrouwen heel anders ligt dan de Westerse maatschappij waarin zij hun kinderen zullen opvoeden. Link=Brussel heeft specifiek met deze doelgroep een jarenlange ervaring opgebouwd en heeft vastgesteld dat veel vaders van deze groep worstelen met hun houding tegenover hun pasgeboren kind, omdat dit als het terrein van de moeder wordt beschouwd. Wanneer we willen werken aan meer vaderbetrokkenheid doorheen het leven van kinderen, is hechting in deze prilste levensfase van groot belang. Vaders EN moeders moeten hierover gesensibiliseerd en geïnformeerd worden. De workshops leveren hierbij ZOWEL aan de vaders als aan de moeders ondersteuning en helpen hen vertrouwen op te bouwen en om te gaan met reacties van hun omgeving.

Door de rol van de vader in de aandacht te zetten, streven we naar meer gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Dit project wil gendermechanismen blootleggen en bespreekbaar maken. Uit onze ervaring in het werken rond opvoedingsondersteuning, merken we dat papa’s vaak een verzorgende rol voor hun kinderen willen opnemen, maar dat er nog onbegrip is vanuit de moeders, familie en omgeving. Er bestaan vandaag nog te veel stereotype ideeën over het vaderschap. ER zijn toch vaders die WEL de stap tot zorgende vader willen zetten. Het beeld dat de man niet wil participeren moet herzien worden om mannen die wel willen meer kansen te geven. Daarom willen we met dit project zowel vaders  als moeders sensibiliseren.

Aan de hand van concrete activiteiten willen we het thema van vaderbetrokkenheid in het gezin bespreekbaar maken en de gendermechanismen die ervoor zorgen dat vaders de zorgende taken over de kinderen niet uit kunnen voeren aankaarten. De praktische workshops zijn dus slechts een manier om onze hogere doelstelling te bereiken. Door hun laagdrempelig karakter zullen ze ons toelaten om op het gepaste moment dieper in te gaan op de specifieke vragen en noden van de vaders en de moeders inzake de verdeling van de opvoedingstaken.

IMG_6199

De workshop bestaat uit drie delen:

  • EHBO introductie toegepast op baby’s (20/05/2013)
  • Psychosociale sessie met ervaringsuitwisseling (in 2013 tijdens het maken van een mobiel) (03/07/2013)
  • Samenkomst met  de moeders: thema vaderbetrokkenheid en sociale beïnvloeding (27/05/2013)

Info en inschrijvingen: 02/223.23.67

Met steun van:

cel gelijke kansen Brussel vgc gelijke kansen vlaanderen2l-fr-nl-300x64

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s