Portfolioproject

Portfolio – einde 2011

Het Portfolio project wil door herkenning en waardering van verworven competenties het zelfvertrouwen en actief burgerschap van laaggeschoolde allochtonen aanmoedigen.De westerse sollicitatie-cultuur is voor veel laaggeschoolde allochtonen een struikelblok. Veel potentiële arbeidskrachten hebben nooit de tijd genomen hun eigen sterktes en competenties in kaart te brengen. Ze hebben geen gestructureerd beeld van waar ze staan, wat ze te bieden hebben aan de Belgische arbeidsmarkt en waar ze hun competenties het beste kunnen benutten en ontwikkelen. Zichzelf ‘verkopen’ in een gesprek is vanuit een dergelijke positie erg moeilijk.

In dit portfolio project willen we samen met mensen op zoek gaan naar wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Samen stippelen we een weg uit naar een door hen zelf bepaald doel. Dat kan zowel over een professionele carrière gaan als over technische of persoonlijke vaardigheden.

Iedereen heeft in de loop van zijn of haar leven een veelheid aan competenties verzameld, waar hij/ zij zich vaak niet eens van bewust is . Door het samen te leven met andere mensen, te sporten, in het leger te zitten, op te voeden, te werken, te reizen, te overleven… pik je gedurende je hele leven her en der vaardigheden op. En hoewel de uiterlijke omstandigheden van het leven veranderen, zullen dezelfde competenties en talenten je steeds kunnen vooruit helpen.

Via groepsgesprekken, oefeningen en individuele begeleiding proberen we deze troeven en ervaringen in kaart te brengen. De fysieke neerslag van al dit denkwerk wordt in een map gebundeld die steeds verder kan worden aangevuld. Naast een uitgebreide cv is er plaats voor ‘ervaringsbewijzen’, competentie documenten en korte/lange termijn planningen. Ook de feedback rond stages en sollicitaties kan hierin worden bijgehouden. Een gerichte zelf-evaluatie wordt op deze manier mogelijk. Met deze portfolio kunnen mensen rechtstreeks naar werkgevers of arbeidsbemiddelaars stappen, die alle benodigde informatie gebundeld vindt en weet dat hij/zij een gemotiveerde en zelfbewuste sollicitant voor zich heeft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s