Dit jaar heeft het Brussels emancipatiehuis Camelia, deelwerking van Link=Brussel vzw voor de eerste keer een theatergezelschap “ik speel Nederlands”. Deze bestaat momenteel uit zes deelnemers en twee vrijwilligers. Het is een dynamische groep geworden met een culturele verscheidenheid, een groep die samengebracht wordt door taal. Hun gemeenschappelijk uitgangspunt is taalstimulering maar hiernaast is het ook de bedoeling dat elke deelnemer zich meer ontplooit en zich beter gaat voelen in zijn/haar situatie, door hun moraal en gevoel van eigenwaarde te verbeteren, tegelijk met hun taalkennis.
De theatergroep “ik speel Nederlands” van Camelia werkte dit jaar aan de productie van een theaterstuk ‘Je n’ai pas de problèmes’ en alle deelnemers van het theaterproject hadden ook individuele taaloefeningen om taal en uitspraak te verbeteren. Daar bovenop maakten de deelnemers kennis met theater geschiedenis, soorten toneel, toneeltechniek, artistieke stijlen,…
De deelnemers van het project zijn bijzonder enthousiast, het theater biedt hen een weg uit de dagelijkse realiteit. Toch is het niet altijd gemakkelijk voor de jonge theatergroep, er zijn mensen die wegvallen, de onstabiele levenssituatie van de deelnemers drukt zijn stempel op het project. Maar ondanks de moeilijkheden blijft de groep gemotiveerd en kijken ze al vooruit naar toekomstige projecten. Hiernaast richt het project zich ook op externe organisaties, wat het interculturele contact bevordert. Foto’s Tine Declerck
een pittig tekstje over wat je gaat doen
Beeld je in: een praktijk, twee stoelen, een psycholoog en een patiënt. Patiënten zitten beurtelings op de stoel recht tegenover de psycholoog en vertellen over hun persoonlijke problemen. Over de moeilijkheid om zich te integreren, over de zoektocht naar hun werk, over hun dagelijkse problemen binnen de familie of hun relatie. Het toneelspel gaat verder dan de problemen van mensen zonder papieren. Naast de moeilijkheden die het hebben van geen papieren met zich meebrengt, ervaren zij dezelfde problemen als andere mensen.
Het theaterstuk wil daarnaast ook de mythe uit de wereld helpen dat je alleen maar naar een psycholoog kan gaan als je ‘gek’ bent. De stap zetten om naar een psycholoog te gaan is vandaag de dag nog zeer moeilijk. Terwijl dit een vorm van hulp is die veel mensen kan vooruithelpen.
evt line-up: wie doet mee? Wie heeft welke functie in de productie
Het theaterstuk werd geschreven door vrijwilliger Nabil Barssa, hij springt ook in als er een acteur wegvalt. Het stuk zelf wordt gespeeld door zes cursisten en één vrijwilliger van het Brussels emancipatiehuis Camelia. Een culturele mix van mannen en vrouwen tussen de 24 en 55 jaar: Katsarkova Dimitranka, Boushaba Driss, Diaby Amadou, El Mqadam Hicham, Torres Ameida Nelly, El Asri Mustafa, Bleuze Nele.
De theatergroep kan ook rekenen op enkele vrijwilligers. Lies Ryckeboer en Nele Bleuze helpen de deelnemers met hun taal en uitspraak, Jennifer Rodriguez legt de nodige theatertechnieken uit. De vertaling werd verzorgd door Harriët Andriessen.
Het project wordt gesubsidieerd door de VGC en het Impulsfonds voor het Migrantenbeleid. Met ondersteuning van het GC De Markten.