Actiedag WZZ “Allemaal digitaal?!”

In het kader van de campagne “Allemaal digitaal?!” van Welzijnszorg, zullen wij donderdag 15/12 om 16u onze stem laten horen en mee actievoeren op het Europakruispunt in Brussel.

Welzijnszorg wil met de campagne “Allemaal digitaal?!” aankaarten dat heel veel mensen niet meekunnen in de evolutie die de maatschappij sinds covid neemt. Bijna 1 op 2 mensen kunnen niet mee. Zij vinden veel moeilijker hun weg naar de diensten en de administratie. Ze voelen zich uitgesloten. Het gaat daarbij niet alleen om oudere mensen, ook kortgeschoolden volwassenen en jongeren in armoede ervaren grote moeilijkheden. We zijn geschokt als we mensen aan de top van de samenleving horen zeggen “over 10 jaar zijn de problemen met digitalisering voorbij, dus hoeven we er geen rekening mee te houden”. Een deel van de samenleving gaat ervan uit dat als de oudere generatie er niet meer is, dat dan iedereen mee zal zijn – erg discriminerend naar oudere mensen. Bovendien vergissen ze zich schromelijk. Ook bij de jongere generaties zijn er veel mensen die moeilijkheden ervaren. Niet iedereen leert even gemakkelijk met de computer en met internet werken. Er zijn mensen met dyslectie en andere moeilijkheden. Veel gezinnen, ook bij het middenveld, kunnen zich niet voor elk kind een laptop permitteren om gemakkelijk een schoolloopbaan door te komen. Voor mensen in armoede is dit extra zwaar. Zij hebben de financiële middelen om kwaliteitsvolle toestellen te kopen, die bovendien snel verouderen en dus regelmatig aan vervanging toe zijn. Velen kloppen voor hulp aan bij sociale werkers die overspoeld worden met vragen en bijna niet meer toekomen aan hun basiswerk. We zien een groot risico dat een deel van de bevolking uitgesloten is en wordt van het opnemen van basisrechten. (https://welzijnszorg.be/allemaal-digitaal)

Kort en bondig:

Onze wereld digitaliseert razendsnel. Je bankzaken regelen, een afspraak met je huisarts maken, vlug wat online bestellen, … Het is oh zo handig. Banken, overheden, diensten nemen de vlucht vooruit uit efficiëntie en/of om te besparen … Aan het loket ben je niet echt welkom. Velen vinden de weg niet meer naar hun rechten! Ze voelen zich uitgesloten! Kom op donderdag 15 december om 16u op het Europakruispunt (bij Centraal station) mee actie voeren opdat diensten ook toegankelijk blijven via telefoon en loketten.

Wij doen mee! Jullie ook?

Meer informatie? Ga zeker een kijkje nemen op: https://welzijnszorg.be/allemaal-digitaal

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s